Spread the love
Nakon sletanja u Njujork pre sedam dana bio sam prilično zadovoljan direktnim letom Beograd – JFK koji će uskoro proslaviti svoju prvu godišnjicu. Po povratku stekao sam još neke impresije pa evo kompletne “kritike” od strane nekog ko je “frequent traveler” i koja će im, ukoliko je neko u kompaniji Air Serbia bude čitao, pomoći da poprave uslugu.
Od svog prvog leta za SAD 1994. avionom kompanije “Delta” – do danas, za Njujork sam leteo tačno 12 puta. Presedao sam u Istanbulu, Rimu, Londonu, Parizu, Amsterdamu, Frankfurtu, Minhenu… i iskustva su bila različita. Bez ulaženja u isplativost i održivost ovog leta za JFK sa jednim avionom, evo nekoliko impresija iz pozicije običnog putnika. Naravno, one se odnose samo na ovaj slučajan uzorak letova 29. aprila i 5. maja. Čuo sam u Njujorku da je bilo i putnika sa drugim impresijama.
Dobro:
  1. Naravno, za nas putnike iz Srbije – sama činjenica da za Njujork letimo direktno, bez presedanja po evropskim aerodromima i gubljenja celog dana je od velike važnosti i zbog nje će svako od nas u startu biti spreman da zatvori oko na neke od nedostataka.
  2. Oba leta bila su gotovo u minut tačna.
  3. Stjuardese i stjuardi su na oba leta bili veoma ljubazni, spremni da sa osmehom dodaju još jednu čašu vina, da spreme ponovo kafu, priljuče telefon na punjenje u “odeljku za kabinsko osoblje”; neobavezno razgovaraju sa Amerikancima o Beogradu i Srbiji…
  4. Ručak je na oba leta bio zadovoljavajući.
  5. Piloti su uredno obaveštavali putnike o povremenim blagim turbulencijama i, čini se, vrlo umešno izlazili na kraj sa istima (turbulencijama).
  6. Wi Fly je besprekorno funkcionisao na oba leta.
Loše:
  1. Drugi obrok (doručak/večera) se sastojao od velikog suvog sendviča od belog brašna sa sirom i šunkom. Kao u JAT-u na letu za Frankfurt pre 20 godina… Potpuno neadekvatno za većinu putnika 21. veka, naročito one sa Zapada.
  2. Izbor filmova je prilično skroman. Pet “Holivudskih hitova” i pet “Novih holivudskih hitova”… Pogledao sam “Računovođu” dva puta Ostalo su “kultni domaći filmovi” za koje ne verujem da mnogo zanimaju putnike iz SAD. Pojedini putnici su se žalili da na rade slušalice na njihovim setovima.
  3. U podrubrici “Lifestyle” rubike “TV Serije” nalaze dva verovatno najbesmislenija dokumentarna filma o Beogradu. Oba se sastoje od, za sedenje u avionu – izrazito iritantne elektronske muzike i brzog smenjivanja kadrova čija je ideja valjda bila da prikažu dinamiku urbanog života Beograda. Negledljivo.
Konačna ocena je svakako prelazna, greške su “ispravljive” i verujem da će u skorije vreme biti korigovane.