Spread the love

Sicilija je apsolutno posebna. Ostrvo smešteno na tri mora, raskršće je tri kulture i tri sveta što je čini jedinstvenom destinacijom za odmor ali i više od toga.

Okruženi kristalno čistom vodom, kao i brojnim plažama od peščanih do vulkanskih stena, vreme ćete potrošiti i na najrazličitije aktivnosti, kao što su izleti brodom na obližnja manja ostrva ili ronjenje. Uživanje u gastronomskoj ponudi u formi “arancina” ili “granita con briosch” ili neki od 365 recepata za pripremanje sabljarke mogli bi da budu doživljaj sa svakog, pa i vašeg odmora.

Jedna od najpoznatijih lokacija na Siciliji definitivno je vulkan Etna, najstariji aktivni vulkan u Evropi. Česte erupcije noću predstavljaju senzaciju, a ako odlučite, moguće je i popeti se na Etnu, prošetati između kratera i doživeti moć tog retkog prirodnog fenomena.

Obilazak antičkih hramova, rimskih vila, poseta impozantnim crkvama rađenim po uzoru na vizantijsku školu, dočaraće duh raskršća tri civilizacije, a ljubitelji filmske umetnosti svoje zadovoljstvo doživeće ispijajući čašu vina na terasi bara Viteli, na kojoj je snimljen deo filma Kum ili uz intrigantne priče o čuvenoj sicilijanskoj mafiji.

Svakako ne treba izostaviti predivan gradić Sirakuzu, mesto rođenja velikog matematičara Arhimeda, kao ni impozantni Palermo, koji je jednom nogom u Africi a drugom u Evropi. Sam po sebi jednako je intreresantan koliko i mističan. Grad kraljeva i prosijaka.

Svako ko dođe na Siciliju zaželeće i da posetiti Taorminu, čarobno istorijsko mestašce u kojem se svakog leta održava čuveni letnji festival. Mala čarolija Taormine je i bogata ponuda atraktivnih restorana i barova.

Tu je i Katanija u kojoj možete lepo i šopingovati, ali i srediti utiske posle obilaska gradova jugoistočne Sicilije. Grad Noto je možda i najlepši iz skupine baroknih. Smešten je u dolini reke Asinaro i okružen šumama maslinjaka, badema i citrusa…

Raguza je istinski doživljaj. Bajka. Oni koji su je videli opisuju je kao „čardak ni na nebu ni na zemlji“. Čardak pred kojim uživate širom otvorenih očiju zarad nestvarne arhitekture i pastelnih boja fasada okupanih suncem.

Ako se odlučite za neki od fakultativnih izleta ne propustite onaj za Pjacu Armerino i Agriđento koji je znan po Dolini hramova. Reč je o ostacima hramova nastalih još s kraja šestog i početka petog veka p.n.e.

Za one koji sebe smataju ljubiteljima vina odlazak u Marsalu biće istinski doživljaj. Degustacija čuvenog vina ovog kraja uz ručak biće nešto čega će se zauvek sećati. Med koji spravljaju podno Etne od najrazličitijih ukusa, kao što je onaj sa ukusom pistaća ili badema, biće neizostavan i jedinstven suvenir u kojem će uživati vaša porodica.
Na Siciliji, dakle, imate puno toga da vidite ali u mnogo čemu i da uživite.

Za sva dodatna pitanja i informacije, pozovite call centar agencije KonTiki Travel na broj 011/20-98-000 ili posetite najbližu poslovnicu.

Za najaktuelnije ponude, zapratite nas na društvenim mrežama: KonTiki Travel Facebook, KonTiki Travel Instagram, KonTiki Travel Twitter

Foto: Kontiki Travel