Spread the love

Večerašnjim protestom na Trgu heroja u Budimpešti, najmasovnijim od ponovnog dolaska Obrana na vlast 2010. nastavlja se duboka politička kriza u Mađarskoj koja je započela prošlonedeljnom ostavkom predsednice Katalin Novak

Kada sam pre tri nedelje u skijašnici hotela “Termag” na Jahorini video trojicu pripadnika Žandarmerije MUP-a Republike Srpske bilo mi je jasno da je u blizini neko “štićeno lice”. Dok sam skidao pancerice čuo sam mladu ženu kako plaća iznajmljene skije: “Za mene i gospođu predsednicu!”, rekla je na engleskom. Razmišljao sam koja to zemlja ima predsednicu a da je ista u toliko dobrim odnosima sa Dodikom da bi skijala na Jahorini. Odgovor je stigao par minuta kasnije kada sam ugledao Katalin Novak, predsednicu Mađarske i strastvenu skijašicu koja je bila u poseti Bosni i Hercegovini povodom preuzimanja komande nad snagama EUFOR Althea od strane oružanih snaga njene zemlje i generala Lasla Štica.
Dok se te srede 30. januara u večernjoj smeni pod reflektorima spuštala niz stazu Poljice, što je kasnije uredno i objavila na svom Instagram profilu, Katalin Novak nije ni slutila da će joj to biti posledni spust u funkciji šefa mađarske države. Deset dana kasnije, ona je podnela ostavku tokom televizijskog obraćanja uživo i to zbog odluke da pomiluje zatvorenika osuđenog za prikrivanje zlostavljanja dece.
Par dana ranije je otkriveno da je Katalin Novak pomilovala čoveka koji je prisiljavao decu da povuku optužbe za seksualno zlostavljanje protiv direktora državnog dečjeg doma. Novak se tom prilikom izvinila i rekla da je napravila „grešku”. Skandal koji je doveo do njene ostavke rasplamsao se kada su u medijima objavljena imena 25 pomilovanih osuđenika u aprilu prošle godine, tokom posete pape Franje Mađarskoj. Na listi osuđenika našlo se i ime zamenika direktora doma za decu u blizini Budimpešte, koji je bio osuđen na tri godine zatvora zbog toga što je prisiljavao decu da povlače optužbe za zlostavljanje protiv direktora doma. Sam direktor je osuđen na osam godina zatvora zbog zlostavljanja dece u državnoj ustanovi. Mađarske opozicione partije i demonstranti tražili su njenu ostavku, ali odluka Katalin Novak da to i uradi bila je iznenadna i neočekivana.

Novak je popularna političarka u vladajućoj partiji Fides i retka žena u političkom životu zemlje kojim dominiraju muškarci. Ključna je saveznica premijera Viktora Orbana, a prethodno je obavljala funkciju ministarke za porodicu. Za prvu predsednicu Mađarske izabrana je 2022. Ovaj slučaj izazvao je nezapamćen politički skandal za nacionalističku vladu koja dugo upravlja Mađarskom. Posebno je osramoćena sama partija Fides, koja je tradicionalne porodične vrednosti postavila u temelj svoje socijalne politike. Tokom televizijskog obraćanja, Novak je rekla da je pomilovanje odobrila verujući da osuđeni čovek „nije iskorišćavao ranjivost dece o kojoj je trebalo da brine”. Izvinila se žrtvama koje su se „možda osetile da nisam na njihovoj strani”. „Pogrešila sam, jer su pomilovanje i nedostatak obrazloženja doprineli da se posumnja u nultu toleranciju prema pedofiliji”, rekla je Novak.

Osim nje, za sporno pomilovanje je okrivljena i Judit Varga, još jedna bitna osoba mađarske vladajuće stranke desnog centra, koja je u to vreme bila ministarka pravosuđa. Očekivalo se da će predvoditi listu kandidata Fidesa za Evropski parlament na izborima ovog leta. U objavi na svojoj Fejsbuk stranici izjavila da će preuzeti političku odgovornost za odobravanje pomilovanja i dala ostavku na mesto poslanice u parlamentu i nositeljke liste za Evropski parlament.

Međutim, kriza u Mađarskoj se nastavila. Večeras je na čuvenom Trgu heroja održan verovatno najmasovniji miting opozicije od kako se Viktor Orban 2010. ponovo došao na vlast u ovoj zemlji.

Ušli smo u podzemnu železnicu ispred čuvene poslastičernice “Žerbo” u centru Budimpešte na Verešmarti teru. Sledeća stanice na ovoj liniji, inače najstarijoj u kontinentalnoj Evropi (otvorena još 1896. povodom Milenijumskih svečanosti) bila je Deak ter. Kada je tu u naš vagon nahrupila gomila ljudi, toliko njih da ih je pola ostalo na peronu – bilo je jasno da svi oni idu ka Trgu heroja.

Izlazimo iz podzemne i desno od nas je čuvena zgrada Ambasade Srbije. Glavna urednica dnevnika “Magyar Szo” Marta Varju ispričala mi je nedavno da se, dok je radila u ambasadi lično založila da se na njenu fasadu postavi ploča koja svedoči o budnim događajima iz 1956. koji su se ispred i unutar tih zidova odigravali. To je vreme mađarskog ustanka protiv komunističkog režima kada su Sovjeti tenkovima upali u Budimpeštu. Tenkovi su u dobroj meri bili usmereni ka jugoslovenskoj ambasadi jer su ustanička vlada i premijer Imre Nađ zatražili u njoj utočište. Ustanici su se ubrzo predali novoj vladi Janoša Kadara uz garancije da im se neće ništa desiti, a Imre Nađ je u ambasadi ostao duže jer nije hteo da se preda dok ne dobije garancije. U to vreme, Hruščov, Tito i Kadar su pregovarali o tome da se Nađu omogući bezbedan izlazak iz Mađarske. I pošto su dobijene garancije, on je pristao da izađe 22. novembra. Napolju ga je čekao autobus kojim su ga odvezli u Rumuniju, gde je bio u zatvoru oko godinu dana. Nakon montiranog procesa, pogubljen je u junu 1958.

Na Trgu heroja su već hiljade ljudi. Sa bine se čuje muzika jer su organizatori večerašnjeg događaja bili popularni influenseri koji su pozvali ljude na protest protiv režima čiji su pripadnici umešani u pedofilski skandal. Među devet influensera, zvaničnih organizatora večerašnjeg protesta nalazi se i popularni pevač Azahriah.

Kako su mediji javili na Trgu heroja i u okolnim ulicama večeras se okupilo “više desetina hiljada demonstranata” što današnji skup čini najmasovnijim protestom opozicije od ponovnog dolaska Orbana na vlast 2010. godine. “Dosta nam je! Potrebne su nam promene jer je ova vlada puna laži i hipokrizije!”, rekao je za “Guardian” Jožef Molnar (64), jedan od demonstranata koji su na ulicama Budimpešte bili i 1989. kada je rušen komunistički režim. Od stanice metroa preko svih bočnih ulica bilo je veoma uočljivo prisustvo redara u žutim prslucima raspoređenih od strane organizatora protesta. Na svom Fejsbuk profilu influenseri koji su pozvali na demonstracije postavili su pitanje građanima: “Razmislite, koliko je još sličnih slučajeva za koje ne znamo pošto su zataškani?”

Na večerašnjem protestu je bio i gradonačelnik Budimpešte Gergelj Karačonj koji se pre par dana vratio iz Beograda gde je bio zvanični gost opozicione Zeleno-leve koalicije.

Instagram profil: Katalin Novak