Spread the love
„Volendam“, 14. novembar, Surabaja
Dok čekamo u redu za omlet, gospođa iz Denvera u Koloradu u svojim ranim šezdesetim pita me koliko sam visok. Ne ume centimetre da pretvori fite, kažem joj da je to oko 6 ipo. Pitam je za koga je glasao Kolorado na predsedničkim izborima. Kaže da je svih 9 elektora iz Kolorada otišlo u ruke Hilari Klinton koja je osvojila 47% naspram samo 43% koliko je dobio Tramp. Koliko Kolorado odudara od stereotipa o „zatucanom Srednjem Zapadu“ govori i činjenica da je na nominacijama za Demokratsku partiju levičar Berni Sanders potukao Hilari sa 58% prema 40%. Dok jedem omlet sa spanaćem sa leve strane broda ukazuje se sumorna slika luke Surabaja.
Većina Novosađana verovatno je bar jednom bila u „Surabaji“, prvom indonežanskom restoranu u staroj Jugoslaviji koji je preživeo do današnjih dana. Neveselu sliku luke Surabaja „osvežava“ još jedan gigantski spomenik. Reč je o „Jalesveva Jayamahe“ („Naša slava je na moru“) – 30 metara (sa postoljem 60 metara) visokoj statui „neznanog“ oficira Indonežanske mornarice. Nešto dalje u gradu, ponovo jedna neobična statua – borba aligatora i ajkule iz čijih usta kulja voda (!). Šetam uz obalu reke Branatas i posmatram ostale, za evropske standarde, mahom bizarne skulpture u parkovima i dečijim igralištima. Setio sam se takođe bizarne kuće u obliku velike ribe koja se pojavljuje kao lajtmotiv u filmu „Act of Killing“. Posle dvosatne šetnje po smogu i vlagi – sastao sam se sa ostatkom grupe u Majapahit Hotelu, kolonijalnom biseru iz 1910. (tada „Hotel Oranje“) čije je art deco pročelje dograđeno 1934. godine a na zabavi tim povodom bili su belgijski prestolonaslednik Leopold III, švedska princeza Astrid i – glumac Čarli Čaplin. U hotelu, jednom od onih sa viškom istorije, vreme kao da je potpuno stalo. Sve je sačuvano do najsitnijih detalja, od otmene bašte u dvorištu do slavina u toaletima i ručki na prozorima.
Tokom japanske okupacije Indonezije za vreme Drugog svetskog rata, hotel je promenio ime u Hotel Yamato. U njemu su za to vreme bili internirane holandske žene i deca dok su njihovi muževi i očevi bili u japanskom zarobljeništvu. Nakon osobođenja, u njemu se desio čuveni „Yamato incident“ koji je označio početak Bitke za Surabaju koja je predhodila konačnoj dekolonizaciji. Naime, 19. septembra 1945. mladi indonežanski revolucionar skinuo je plavu traku sa holandske zastave istaknute na hotelu, pretvorivši je tako u indonežanski barjak. Usledili su sukobi između indonežanske milicije sa jedne i holandskih trupa oslobođenih iz japanskih zatvora i Britanaca koji su došli u potrazi za svojim ratnim zarobljenicima sa druge strane. Ubijeno je preko 200 britanskih vojnika a birgadir Aubertin Malabi, komandant snaga Ujedinjenog kraljevstva – ubijen je zasedi kada ga je, prema tvrdnjama očevidaca, nakon kratke prepirke, hladnokrvno hicem iz pištolja usmrtio tinejdžer – pripadnik indonežanske milicije. Čuvena je fotografija (na slici) Malabijevog automobila koji je ostao na mestu njegovog ubistva.